Demi Masa

Wednesday, March 17, 2010

Segalanya kuserahkan kepadaNya..

Subhanallah..ayat-ayat Allah sangat menyentuh qalbuku. Pernah atau tidak berlaku kepada anda, apabila anda sedang dilanda masalah kemudian anda menatap ayat-ayat cinta Allah dan anda merasakan seolah-olah Allah menujukan ayat itu kepada kita sesuai dengan situasi anda itu?

Aku pernah. Alhamdulillah. Aku merasakan Allah masih sayang kepadaku. Dan serta merta hati kita akan terpujuk dengan ayat-ayat cinta Allah tersebut. Sungguh romantikkan Kekasih kita?

Usai aku membaca al-Ma'thurat tadi, aku cuba menghayati makna doanya. Sekali lagi hati aku tersentuh. Cukup mendalam ku kira makna doa tersebut.

"Ya Allah, kurnikan kami lisan yang lembut basah mengingati dan menyebut (nama)-Mu, hati yang penuh segar mensyukuri (nikmat)-Mu, serta badan yang ringan menyempurnakan ketaatan kepada (perintah)-Mu. Ya Allah, kurniakan kami iman yang sempurna, hati yang khusyuk, ilmu yang berguna, keyakinan yang benar-benar mantap. (Ya Allah) kurniakan kami (Ad-din) cara hidup yang jitu dan unggul, selamat dari segala mara bahaya dan petaka. Kami mohon (Ya Allah) kecukupan yang tidak sampai terpaksa meminta jasa orang lain. Berikanlah kami (Ya Allah) iman yang sebenarnya sehingga kami tidak lagi gentar atau mengharap orang lain selain dari Engkau sendiri. Kembangkan lembayung rahmat-Mu kepada kami, keluarga dan anak-anak kami serta sesiapa sahaja yang bersama-sama kami. Jangan (Ya Allah) Engkau biarkan nasib kami ditentukan oleh diri kami sendiri, walaupun kadar sekelip mata atau kadar masa yang lebih singkat dari itu. Wahai Tuhan yang paling mudah dan cepat memperkenankan permintaan (perkenankanlah). Selawat dan restu Allah untuk junjungan kami Muhammad, Nabi yang mulia, kepada keluarga baginda dan para sahabat baginda amnya."

Doa selepas ma'thurat. Sangat mendayu. Amin, ya rabbal 'alamin..

No comments: