Demi Masa

Tuesday, December 6, 2011

Selamatkan Ummah ini.

Bismillahirrahmanirrahim.

Pendek sahaja. Sebab malam nanti ada quiz thermo, jadi perlu study.

Buka sekejap facebook tadi. Baca satu isu yang makin hangat sekarang. Entah, tidak tahu mahu mengulas bagaimana. Sedih. Sedih sangat. Tak terfikirkah mereka, iblis sedang ketawa terbahak-bahak melihat ummat Islam saling bertelagah begini. Tolonglah.

Susah sangat ke bertolak ansur dan rendahkan ego masing-masing? Ada pihak yang mahu jernihkan keadaan, tapi pihak lagi satu terus menghentam. Adilkah begitu?

Tolonglah, dengar dari kedua-dua belah pihak. Jangan hanya dengar dari perspektif pihak ini, anda sudah mula menghukum. Jangan juga dengar dari mulut orang. 100% aku yakin, tidak akan sama dengan apa yang sebenarnya terjadi. Manusia itu sifatnya lemah, pasti ada kekurangan bila menyampaikan maklumat.

Dan telinga yang mendengar juga berbeza. Pasti ada perbezaan dalam mentafsir maklumat. Walau apa pun, kembalilah kepada Al-Quran dan As-Sunnah.

Aku cintakan Allah dan aku sayangkan Rasulullah, sebab itu aku mahu kalian bersatu dalam satu ummah. Dan kerana itu aku memilih untuk terus berpegang kepada Al-Quran dan As-Sunnah.

Bukan mempergunakan untuk kepentingan sendiri.

No comments: