Demi Masa

Monday, June 18, 2012

stop ruining our mind!

Bismillahirrahmanirrahim.

Aku mulakan kalam dengan menyebut namaMu Ya Allah. Segala puji dan puja hanya layak bagiMu. Semoga redhaMu mengiringi setiap hembusan nafasku. Selawat dan salam buat junjungan mulia Rasulullah SAW.

Assalamu'alaikum :)

Sementara cuti dan banyak masa lapang ni, mungkin boleh post banyak-banyak. Itu pun kalau idea mencurah-curah dan jari jemari ini rajin untuk menari di papan kekunci.

Cuti kini berbaki kurang lebih seminggu. Agak kesal juga seminggu setengah yg berlalu lebih banyak aku bazirkan dengan tidak membuat apa-apa yang berfaedah. Memang memerap sahaja di rumah. Online dan menonton televisyen. House chores yang lain tak perlu ceritalah, that's common.

Bolehlah dikatakan kebanyakan masa aku ada di hadapan televisyen. Kadang-kadang bukan menonton sangat, biarkan TV itu terpasang aku pula membaca majalah atau surat khabar. Bukan apa, rasa menyampah tengok rancangan-rancangan dalam TV itu. Sedih tengok keadaan Malaysia yang mana rakyatnya diperbodohkan dengan media.

Satu:
Sakit sangat hati, iman (insyaAllah) bila tengok fesyen-fesyen yang dikatakan muslimah sekarang. Memang, rasa bersyukur sangat bila ramai wanita-wanita sekarang yang mahu bertudung. It's an epidemic! Tapi yang masalahnya, awal-awal dulu ok, definisi tudung sangat jelas. Menutup rambut, belahan leher dan dada. Dan sekarang dengan fesyen yang dipelbagaikan sehingga timbul masalah tudung hanya untuk memenuhi tuntutan fesyen bukan tuntutan syariat. 

Bukan aku bersikap skeptikal dengan perkembangan fesyen tudung sekarang. Dan bukan juga aku bersikap ekstrimis dengan menolak sebulat-bulat fesyen yang dipelbagai itu. Hatta Islam sendiri tidak melarang dan tidak menghalang kita untuk kelihatan cantik. Yang salahnya apabila berlebihan. Apa yang aku lihat, tudung semakin lama semakin pendek. Fesyen yang pelbagai rupa, dengan kekreatifan mereka mencipta sanggul tiruan. Allahuakbar, itu bukan hijab lagi namanya. Itu sudah jadi memperagakan diri. 

Sangat tak faham untuk apa dipakai sanggul tinggi begitu? Cantik, tak pun. Pada aku, hodoh pula. Tak perlulah rasanya untuk memberitahu seantero alam yang anda mempunyai rambut yang panjang.

Jadi aku pun terfikir, apa matlamat pereka-pereka dan penjual-penjual tudung ini dengan memasarkan tudung-tudung tersebut. Adakah untuk menunaikan fardhu kifayah atau memenuhi poket masing-masing sahaja dengan mengaut keuntungan. Kadang-kadang aku sedih melihat penjual-penjual tudung ini menjual barangan mereka. Mempromosikan pula apa yang tak sepatutnya. Berganda-ganda dosa mereka apabila semakin ramai yang semakin jauh dengan apa yang haq. Sedih sangat. Jika tidak kita yang tahu memperbetulkan mereka, siapa lagi?

Dan ya, memakai hijab bukan bermakna hanya menutup rambut. Aurat wanita adalah seluruh anggota badannya kecuali muka dan tapak tangan. Menutup aurat beza maksudnya mengan membungkus aurat. Ah, pasti panjang jika diterangkan semuanya di sini.


Kedua:
Iklan-iklan di TV pun satu hal. Ya, aku nampak mesej positif yang cuba iklan-iklan ini ketengahkan tetapi di sebalik itu pembuat iklan ini kurang sedar apa yang tidak dihighlightkan oleh mereka tetapi memberi impak yang tidak kurang hebat kepada penonton. Contoh pertama, anda semua perasan atau tidak? Kalau tidak, selepas ini cuba perhatikan. Hampir semua (atau sememangnya semua) iklan minuman ditunjukkan aksi minum berdiri. Perkara ini mungkin nampak mudah bagi sesetengah orang tetapi bagi aku, ia sangat memberi makna. Tambah-tambah jika kanak-kanak yang menontonnya. Mereka akan merasakan minum berdiri itu sesuatu yang biasa. Islam mengajar kita untuk beradab. Bukankah sedari tadika lagi kita diajar untuk minum duduk dan makan jangan bercakap? Dan itu sunnah Rasulullah juga.

Iklan-iklan kalau tidak mempergunakan wanita memang tak laku ke? Ada sesetengah iklan, pada aku tak ada kaitan langsung dengan wanita tetapi kenapa watak wanita itu seperti watak utama dalam iklan tersebut? Mungkin aku perlu lebih liberal dalam hal seperti ini? Ahh, never!

Ketiga:
Buka channel ini rancangan ini, tukar channel itu rancangan itu. Macam-macam rancangan realiti yang muncul. Semua channel masing-masing berlumba rancangan siapa lebih hebat. Ada rancangan yang bagus seperti imam muda, solehah, ustazah pilihan, master chef, adik-adikku dan ada lagi. Yang rancangan menyanyinya tak usah cakaplah. Macam-macam jenis ada, dari kategori budaknya, belianya, yang tua sepatutnya ingat mati pun ada! Semua merosakkan masyarakat. Dari kecil dah diasuh dengan hiburan, jadi tak perlu cari salah sesiapa lagilah bila budaya hedonisme melampau-lampau jadi nanti. Kanak-kanak pemimpin masa hadapan ini sudah disajikan dengan pelbagai hiburan, entah bagaimana nasib masa hadapan kita?

Rasa sedih tengok kanak-kanak ini berlumba-lumba untuk menjadi artis. Malah dipuja-puja pula kerjaya sebagai artis. Kanak-kanak ini sepatutnya diajar untuk mengenali Tuhan ketika usia begitu, bukan dibawa mengenali not-not muzik.

Bila tengok rancangan adik-adikku terbitan JAKIM, sedap mata memandang pendakwah cilik itu. Sejuk perut ibu mereka kerana melahirkan anak-anak yang akan menjadi sahamnya di akhirat kelak. Subhanallah.

Rancangan nyanyian untuk yang tua pun ada. Sedih sangat! Bukanlah aku mengatakan mati itu tua sahaja. Yang muda pun, kalau sampai ajal mati juga. Cuma tentu sahaja apabila usia meningkat, lebih-lebih lagi perlu mengingat kepada kematian. Bayangkan anda melalak terpekik terlompat atas pentas itu kemudian sakit jantung, meninggal. Berbaloikah meninggal dalam keadaan itu? Memang tak sanggup nak tengok rancangan itu. Rasa kasihan yang teramat kepada pak cik-pak cik dan mak cik-mak cik yang masuk rancangan itu. Satu pesanan dari saya yang kurang makan garam daripada kalian ini, ingatlah kepada kematian. Baiklah suara itu digunakan untuk mengaji Al-Quran daripada melalak begitu. Langkah-langkah kaki eloklah ke masjid daripada menari atas pentas itu.

Pernah sehari itu aku tertengok satu channel ini. satu rancangan yang sampai sekarang aku tidak tahu apa matlamatnya. Menggandingkan orang ini dengan orang ini. Seorang perempuan dan seorang lelaki disatukan. Adakah memang tujuan rancangan ini untuk menggalakkan budaya 'couple'? Dan yang lagi peliknya, rancangan itu malah memberi tips-tips pula dalam perhubungan. Berpegangan tangan sesuka hati. Yang jelas, mereka cuba menghalalkan apa yang haram melalui rancangan ini.

Banyak lagi kepincangan yang aku lihat di televisyen, tapi aku sudah malas untuk berbicara mengenainya. Rimas. Menyampah.

Yang aku tahu, bila aku ada anak nanti, aku akan cuba sedaya boleh untuk menjauhkan mereka dari televisyen. Aku tidak mahu mereka membesar dengan penipuan dan definisi kehidupan yang salah.

Cukuplah media merosakkan minda masyarakat! Tidak cukup lagikah memperbodohkan kami dengan segala macam penipuan?

Panggillah aku kolot atau pesismis atau apa sahaja. No matter what, I hold with my stand.

..and yeah, stop ruining our mind!

  

No comments: