Demi Masa

Tuesday, August 4, 2015

Saksi.

Bismillahirrahmanirrahim.

"Aku bersaksi bahawa tiada Tuhan selain Allah dan Nabi Muhammad itu pesuruh Allah."

Sebuah persaksian yang membuktikan permulaan kita, pertengahan kita dan pengakhiran kita. Kalimat syahadatain yang kita ulang-ulang itu mengingatkan asal usul dari mana kita datang, apa tujuan kita dicipta dan ke mana akhirnya kita dikembali. Persaksian itu juga adalah untuk menyedarkan hakikat diri hanyalah sekadar hamba. Tidak lebih dari itu. Dan dunia ini hanya sementara. Segalanya akan ditinggal pergi.
 

credit
 

Dan (ingatkanlah tentang) hari Kami bangkitkan dalam kalangan tiap-tiap umat, seorang saksi terhadap mereka, dari golongan mereka sendiri; dan Kami datangkanmu (wahai Muhammad) untuk menjadi saksi terhadap mereka ini (umatmu); dan Kami turunkan kepadamu Al-Quran menjelaskan tiap-tiap sesuatu dan menjadi hidayah petunjuk, serta membawa rahmat dan berita yang mengembirakan, bagi orang-orang Islam.
[An-Nahl 16:89]

Pada Yaumul Hisab, yakni hari kita diperhitung amalan, akan dihadapkan semua saksi-saksi atas diri kita. Sama ada mereka akan membela atau mendakwa kita. Dan diantara saksi-saksi itu adalah mereka yang sentiasa berada bersama-sama dengan kita. Tak kira sama ada ketika kita beribadat atau bermaksiat.

Pada waktu itu Kami meteraikan mulut mereka (sejurus); dan (memberi peluang kepada) tangan-tangan mereka memberitahu Kami (kesalahan masing-masing), dan kaki mereka pula menjadi saksi tentang apa yang mereka telah usahakan.
[Yasin 36:65] 

Teringat Ramadhan lepas, sewaktu mengikuti pengajian kuliah Dhuha di salah sebuah masjid. Kebetulan hari itu giliran Ayah yang menyampaikan kuliah. Ada satu point yang benar-benar menyentap diri sanubari ini. Kata Al Fadhil Ustaz Talha, "bahkan hari-hari yang kita lalui ini juga akan menjadi saksi untuk kita pada hari akhirat kelak."

Nah. Di mana lagi kita boleh lari? Sangkaan kita selama di dunia ini kita bersenang lenang bermaksiat tanpa sedar yang tangan ini akan mendakwa, kaki ini akan mendakwa, mata ini akan mendakwa, bibir ini akan mendakwa, telinga ini akan mendakwa, kulit ini akan mendakwa, malah setiap satunya akan membawa pendakwaan masing-masing. La haula wa la quwwata illa illah.

Dan akan bersinar terang-benderanglah bumi (hari akhirat) dengan cahaya Tuhannya; dan akan diberikan Kitab suratan amal (untuk dibicarakan); dan akan dibawa Nabi-nabi serta saksi-saksi; dan akan dihakimi di antara mereka dengan adil, sedang mereka tidak dikurangkan balasannya sedikitpun.

[Az-Zumar 39:69]  

Tidak ada sesiapapun boleh lari dari hari tersebut. Bukankah setiap pada kita ada dua malaikat kanan dan kiri yang tak pernah leka mencatat? Kitab amalan itu tak tertinggal walau satu pun sehingga kita sendiri takjub pada perincian catatan tersebut.

Dan mereka tetap akan dibawa mengadap Tuhanmu dengan berbaris teratur, (sambil dikatakan kepada mereka): "Kamu sekarang telah datang kepada Kami - (berseorangan) sebagaimana Kami telah jadikan kamu pada mulanya; bahkan kamu dahulu menyangka, bahawa kami tidak akan menjadikan bagi kamu masa yang tertentu (untuk melaksanakan apa yang Kami telah janjikan)". Dan "Kitab-kitab Amal" juga tetap akan dibentangkan, maka engkau akan melihat orang-orang yang berdosa itu, merasa takut akan apa yang tersurat di dalamnya; dan mereka akan berkata:" Aduhai celakanya kami, mengapa kitab ini demikian keadaannya? Ia tidak meninggalkan yang kecil atau yang besar, melainkan semua dihitungnya!" Dan mereka dapati segala yang mereka kerjakan itu sedia (tertulis di dalamnya); dan (ingatlah) Tuhanmu tidak berlaku zalim kepada seseorangpun.

[Al-Kahfi 18:48-49]

Sudahlah menghadap berseorangan, dihukum tanpa ada teman yang sanggup membela. Malah teman-teman yang kita sangka sahabat di dunia ini juga akan lari untuk menyelamatkan diri masing-masing. Kecuali mereka yang bersahabat atas dasar iman dan taqwa.

Pada hari itu sahabat-sahabat karib: setengahnya akan menjadi musuh kepada setengahnya yang lain, kecuali orang-orang yang persahabatannya berdasarkan taqwa (iman dan amal soleh)

[Az-Zukhruf 43:67]

Apa hujahmu nanti ketika ditanya, "Untuk siapa segala amal ibadatmu? Adakah untuk dilihat baik di hadapan manusia? Adakah untuk dipuji oleh manusia?" Menangislah diri. Pada ketika ini, saat diri masih mampu menangis, menangislah sepenuh hati. Tanyakan kembali ke mana pergi 'ikhlas' diri. Semak kembali apa niat di hati.

Ketika hadir rasa di hati untuk bermaksiat, ingatkan diri yang sentiasa ada yang memerhati. Apabila dipujuk nafsu untuk melakukan kemungkaran, ingat kembali yang kita tak ada tempat bersembunyi dari saksi.

Nafsu itu fitrah setiap insan, tapi bukankah kita punya iman sebagai pengawalnya? 

"Dan tiadalah aku berani membersihkan diriku; sesungguhnya nafsu manusia itu sangat menyuruh melakukan kejahatan, kecuali orang-orang yang telah diberi rahmat oleh Tuhanku (maka terselamatlah ia dari hasutan nafsu itu). Sesungguhnya Tuhanku Maha Pengampun, lagi Maha Mengasihani."

[Yusuf 12:53]

Jikalau kita sentiasa ingat akan hari pertemuan dengan Tuhan, pasti setiap hembusan nafas, langkah kaki, gerak tangan, tutur kata, penglihatan dan pendengaran hanya demi mencari keredhaanNya. Tak terdetik untuk sekali pun ingkar. Hamba yang sentiasa berhati-hati pada perbuatannya itulah hamba yang bertaqwa. Bukankah itu yang dididik dalam madrasah Ramadhan?

(Lalu dikatakan kepada mereka: "Oleh sebab kelalaian kamu) maka rasalah azab seksa kerana kamu melupai pertemuan hari kamu ini. Sesungguhnya Kami pun tidak hiraukan keselamatan kamu lagi; dan (dengan yang demikian) rasalah azab yang kekal dengan sebab apa yang kamu telah kerjakan".

[As-Sajdah 32:14]

Kita tak selamanya di dunia ini. Untuk apa dikejar harta berbilion ringgit kalau hasilnya daripada sumber haram? Untuk apa dikejar pangkat dan kedudukan kalau ianya menjauhkan kita dari Tuhan? Untuk apa dilihat mulia kalau di sisi Allah kita tak lebih dari sekadar hamba?

Kembalikan dahimu setaraf kaki. Adukan segala kekhilafan diri. Nyatakan segala taubat di hati. Sebutkan, "Tuhan, aku kembali."

Sesungguhnya Kami tetap membela serta mempertahankan Rasul-rasul Kami dan orang-orang yang beriman - dalam kehidupan dunia ini dan pada saat bangkitnya saksi-saksi (pada hari kiamat)

[Ghaafir 40:51] 

Maka sesiapa berbuat kebajikan seberat zarah, nescaya akan dilihatnya (dalam surat amalnya)! Dan sesiapa berbuat kejahatan seberat zarah, nescaya akan dilihatnya (dalam surat amalnya)!

[Az-Zalzalah 99:7-8]

Tuhan tak pernah kejam, kawan!

No comments: