Demi Masa

Wednesday, October 30, 2013

"Kami beriman, tapi kami tak mahu diuji."

Bismillahirrahmanirrahim.

Patutkah manusia menyangka bahawa mereka akan dibiarkan dengan hanya berkata: "Kami beriman", sedang mereka tidak diuji (dengan sesuatu cubaan)?  

[Al-'Ankabuut 29:2]Mudah untuk kita melafaz dan mengakui diri kita beriman. Frasa itu terlalu mudah untuk dilafazkan di bibir. Terlalu mudah.

Tapi sejauh mana iman yang dilafaz itu memang benar-benar wujud dalam diri kita? Dalam hati kita? 

Apakah bila diuji kita akan redha dan ikhlas dengan semuanya atau kita akan mengeluh dan merungut?

Benarlah, iman itu bukan hanya di bibir, tapi di hati.

Dan ujian itu sebagai bukti sama ada kita benar-benar beriman atau tidak.

Seorang mukmin yang beriman itu redha dan ikhlas ketika diuji. Ketika dia diuji, dia sabar. Ketika dia diuji, dia terus mengharap keredhaan dan keampunan dari Allah. Ketika dia diuji, dia masih tersenyum dan bersyukur kerana Allah memilih dia untuk diuji.

Dia tidak menyalahkan takdir. Dia tidak mengeluh. Dan dia tidak pernah lelah untuk terus berdoa.

Dia yakin Allah tidak pernah menzalimi dirinya. Dia yakin Allah menimpakan sesuatu yang sesuai dengan kemampuan dirinya. Dia yakin qada' dan qadar. Dia yakin janji Allah benar.

Allahu Rabbi, jadikan aku dan keluargaku termasuk dalam hambaMu yang beriman dan terus yakin dengan hikmahMu. Kuatkan kami untuk terus melangkah menggapai redhaMu. Amin.

Semoga Ummi sihat-sihat sahaja dan cepat sembuh. Aku kadang-kadang tak sanggup melihat terlalu banyak wire di badan Ummi. 

Ya Allah, Engkau Yang Maha Menyembuhkan, Engkau Yang Maha Lembut, lindungilah ummi dengan sebaik-baik perlindunganMu, jagalah ummi dengan sebaik-baik penjagaanMu. Amin,

Hasbunallah wa nikmal wakil.
 

No comments: